Polityka prywatności

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako „RODO”, „ORODO”, „GDPR” lub „Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych”). W związku z tym chciałbym poinformować Cię o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich będzie się to odbywało. Poniżej znajdziesz podstawowe informacje na ten temat.

Polityka prywatności i pliki cookies

Polityka prywatności i plików cookies opisuje zasady postępowania z danymi osobowymi oraz wykorzystywania plików cookies i innych technologii w ramach strony internetowej https://wpodrozyzycia.pl

Administratorem strony jest Łukasz Adamik, dane kontaktowe:  wpodrozyzycia@gmail.com

1. Definicje

Na potrzeby niniejszej polityki prywatności, przyjmuje się następujące znaczenie poniższych pojęć:

  1. Administrator – Łukasz Adamik,
  2. Strona – strona internetowa dostępna pod adresem https://wpodrozyzycia.pl,
  3. Użytkownik – każdy podmiot, który korzysta ze Strony.

2. Dane osobowe

  1. Użytkownik może przekazywać swoje dane osobowe Administratorowi za pomocą formularzy dostępnych na Stronie, takich jak formularz zapisu na newsletter i formularz kontaktowy oraz system komentarzy.
  2. Administratorem danych osobowych Użytkownika jest Administrator.
  3. Dane przekazane Administratorowi w ramach formularza zapisu na newsletter przetwarzane są w celu przesyłania Użytkownikowi newslettera.
  4. Administrator gwarantuje poufność wszelkich przekazanych mu danych osobowych.
  5. Podanie danych jest zawsze dobrowolne, ale niezbędne do podjęcia przez Użytkownika akcji, do której przeznaczony jest dany formularz.
  6. Administrator nie udostępnia przekazanych mu danych jakimkolwiek podmiotom trzecim.
  7. Dane osobowe są gromadzone z należytą starannością i odpowiednio chronione przed dostępem do nich przez osoby do tego nieupoważnione.
  8. Administrator informuje Użytkownika, że powierza przetwarzanie danych osobowych następującym podmiotom zewnętrznym:
      • H88 S.A. z siedzibą w Poznaniu, Franklina Roosevelta 22, 60-829 Poznań, wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Poznań – Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, Wydział VIII Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000612359, REGON 364261632, NIP 7822622168, – przechowywanie danych na serwerze

3. Komentarze

  1. Kiedy użytkownik odwiedzający witrynę zostawia komentarz, Administrator zbiera dane widoczne w formularzu komentowania, jak i adres IP odwiedzającego oraz podpis jego przeglądarki jako pomoc przy wykrywaniu spamu.
  2. Zanonimizowany ciąg znaków stworzony na podstawie twojego adresu email (tak zwany hash) może zostać przesłany do usługi Gravatar w celu sprawdzenia czy jej używasz. Polityka prywatności usługi Gravatar jest dostępna tutaj: https://automattic.com/privacy/. Po zatwierdzeniu komentarza twój obrazek profilowy jest widoczny publicznie w kontekście twojego komentarza.
  3. Komentarze Użytkowników mogą być sprawdzane za pomocą automatycznej usługi wykrywania spamu.

4. Pliki cookies

  1. Blog https://wpodrozyzycia.pl używa ciasteczek (tzw. plików cookies), które zapisywane są na urządzeniach, na których Użytkownik ogląda tę stronę. O roli i rodzajach ciasteczek więcej można przeczytać na stronie Google.
  2. Plik Cookies to krótki plik tekstowy, który jest  wysyłany do przeglądarki przez witrynę, którą w danej chwili odwiedzasz. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.
  3. Pliki Cookies czyli tzw.: Ciasteczka wykorzystywane są do:
    – dostosowania zawartości stron internetowych Serwisu do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie Użytkownika Serwisu i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb;
    – tworzenia statystyk za pomocą Google Analitics, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości. Jeśli nie życzą sobie Państwo zbierania danych przez GA mogą Państwo zainstalować specjalną wtyczkę blokującą GA. Wtyczka znajduje się pod tym adresem.
  4. Strona https://wpodrozyzycia.pl stosuje dwa zasadnicze rodzaje plików cookies:
    – cookies: „sesyjne”  (session cookies) – czyli pliki tymczasowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika do czasu wylogowania, opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej).
    – cookies „stałe” (persistent cookies) – czyli pliki cookies przechowywane w urządzeniu końcowym Użytkownika przez czas określony w parametrach plików cookies lub do czasu ich usunięcia przez Użytkownika.
  5. W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy Serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu Użytkownika Serwisu. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).
  6. Zmiany dokonane w ustawieniach plików cookies mogą wpłynąć na funkcjonalność strony internetowej.
  7. Więcej informacji na temat plików cookies znajdziecie Państwo na stronie „Wszystko o ciasteczkach” oraz na stronie Google
  8. Strona wykorzystuje również Google Analytics (statystyki oglądalności). Jeśli nie zgadzasz się na zbieranie danych przez Google Analytics możesz wyłączyć tę funkcję ściągając specjalną nakładkę na Twoją przeglądarkę www. Instrukcje znajdziesz na stronie Google.
  9. Strona posiada również wtyczki społecznościowe: Instagram oraz Facebook,  które także mogą korzystać z ciasteczek (cookies).
  10. Użytkownik strony wpodrozyzycia.pl może zapisać się do powiadomień Push – wtyczka ta również wykorzystuje pliki cookies.
  11. Strona wpodrozyzycia.pl wyświetla również reklamy AdSense oraz baner Ceneo, które wykorzystują pliki cookies.
  12. Strona wpodrozyzycia.pl zamieszcza w swoich artykułach linki afiliacyjne serwisu booking.com oraz Ceneo.pl – klikniecie w nie spowoduje wygenerowanie i zapisanie pliku cookies na urządzeniu Użytkownika.
  13. Strona korzysta z formularzy do zapisania się do newslettera – powyższy formularz również wykorzystuje pliki cookies.

4. Inne technologie

Administrator informuje Użytkownika, że stosuje następujące technologie śledzące działania podejmowane przez Użytkownika w ramach Strony:

  1. piksel konwersji Facebooka – w celu zarządzania reklamami na Facebooku i prowadzenia działań remarketingowych,
  2. kod śledzenia Google Analitycs – w celu analizy statystyk Strony.
  3. pliki cookies wykorzystywane przez  programy afiliacyjne: Booking.com, Google Adsense, Ceneo.pl

5. Logi serwera

  1. Korzystanie ze Strony wiąże się z przesyłaniem zapytań do serwera, na którym przechowywana jest Strona.
  2. Każde zapytanie skierowane do serwera zapisywane jest w logach serwera. Logi obejmują m.in. adres IP Użytkownika, datę i czas serwera, informacje o przeglądarce internetowej i systemie operacyjnym, z jakiego korzysta Użytkownik.
  3. Logi zapisywane i przechowywane są na serwerze.
  4. Dane zapisane w logach serwera nie są kojarzone z konkretnymi osobami korzystającymi ze Strony i nie są wykorzystywane przez Administratora w celu identyfikacji Użytkownika.
  5. Logi serwera stanowią wyłącznie materiał pomocniczy służący do administrowania Stroną, a ich zawartość nie jest ujawniana nikomu poza osobami upoważnionymi do administrowania serwerem.

6. Wycofanie zgody

Użytkownik zapisujący się na newsletter rozsyłany przez stronę https://wpodrozyzycia.pl może w każdej chwili taką zgodę cofnąć klikając w link anulujący subskrypcję newslettera.

7. Pozostałe uprawnienia użytkownika

Zgodnie z przepisami RODO każdy Użytkownik ma prawo do:

  • bycia informowanym o przetwarzaniu danych osobowych, o którym mowa w art. 12 RODO,
  • dostępu do swoich danych osobowych, o którym mowa w art. 15 RODO,
  • poprawiania, uzupełniania, uaktualniania, sprostowania danych osobowych, o których mowa w art. 16 RODO,
  • usunięcia danych (prawo do bycia zapomnianym), o którym mowa w art. 17 RODO
  • ograniczenia przetwarzania Państwa danych osobowych
  • przenoszenia danych, o którym mowa w art. 20 RODO,
  • wniesienia sprzeciwu od przetwarzania danych osobowych, o czym mowa w art. 21 RODO,
  • nie podlegania profilowaniu, o którym mowa w art. 22 w zw. z art. 4 pkt 4 RODO,
  • wniesienia skargi do organu nadzorczego (tj. do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych), o którym mowa w art. 77 RODO.

 

W kwestiach nieuregulowanych niniejszą Polityką prywatności, odpowiednie zastosowanie mają właściwe przepisy prawa powszechnie obowiązującego. W przypadku niezgodności postanowień niniejszej Polityki prywatności z powyższymi przepisami, pierwszeństwo mają te przepisy.

Pin It on Pinterest